Γράφει ο Δρ.Σαββίδης Τάσος

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

MONOPIS CROCICAPITELLA ΚAI MONOPIS OBVIELLA OI ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΚΩΡΟΙ




Πρόκειται για δύο είδη σκώρων που ομοιάζουν καταπληκτικά. Ανήκουν στην οικογένεια Tineidae, υποοικογένεια Tineinae. Ομοιάζουν σε τέτοιο βαθμό ώστε για  αρκετά  χρόνια πίστευαν πως ήταν το ίδιο είδος. Το 1775  οι Denis and Schiffermuller  ανακάλυψαν το είδος  Monopis obviella.  Ο Clemens το 1859  κατάφερε να δει τις διαφορές και να διαχωρίσει τα είδη, έτσι  πρότεινε  το M. Cocicapitella  ως νέο είδος.  Οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με το χρώμα των πτερύγων τους, στην απόληξή τους ( το M. Crocicapitella έχει πιο ανοιχτό γκρι χρώμα ενώ το M. Obviella έχει πιο σκούρο, με μια ελαφρά μωβ απόχρωση. Μια άλλη διαφορά είναι πως η ραχιαία ράβδωση του M. Crocicapitella  είναι πιο σκουρόχρωμη.
            Οι προνύμφες και των δύο ειδών τρέφονται με φυτικά και ζωικά απορρίμματα, αλλά και μάλλινες ίνες.  Έχουν δύο γενιές το έτος, ενώ το ενήλικο μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια. Είναι νυχτόβια έντομα και προσελκύονται έντονα από το φως.
           Είναι έντομα που αρχικά διαβιούσαν στις ανατολικές Η.Π.Α αλλά με το εμπόριο μαλλιού ήρθαν στην Ευρώπη, αρχικά στη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, στη συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία και τέλος σε όλη την Ευρώπη. Ακριβώς λόγω της εξάπλωσής της μέσω του εμπορίου μαλλιού που προορίζονταν για ρούχα πλουσίων αφενός και της μεγάλης απόστασης που διήνυσαν αφετέρου,  πήραν το προσωνύμιο  <<  κοσμοπολίτικοι σκώροι >>
Η καταπολέμησή τους μπορεί να γίνει, αφενός προληπτικά, απομακρύνοντας σκουπίδια, τρίχες, μαλλιά, ψόφια έντομα, με άλλα λόγια, με σχολαστική καθαριότητα στους χώρους αποθήκευσης των ρούχων. Αφετέρου μπορούμε να επέμβουμε με ψεκασμούς στους ελεύθερους από ρούχα χώρους. Στα προσβεβλημένα ρούχα αυτό που πρέπει να γίνει  είναι η μεταφορά τους σε ειδικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας και ακολούθως η εξόντωση των εντόμων σε όλα τα στάδια τους.

Δρ. Σαββίδης Τάσος, 08/08/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου