Γράφει ο Δρ.Σαββίδης Τάσος

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

TENEBROIDES MAURITANICUS



Είναι κολεόπτερο της οικογενείας των Ostomidae ( παλαιότερη ταξινόμηση: Trogositdae ). Είναι έντομο που προσβάλει αποθηκευμένους σπόρους. Τα θηλυκό γεννά την Άνοιξη έως και 1000 αυγά. Η ωοτοκία διαρκεί περίπου έξι μήνες, έτσι ώστε τα αυγά να εκκολάπτονται το Φθινόπωρο. Το στάδιο της προνύμφης μπορεί να διαρκέσει 2-3 χρόνια. Η προνύμφη τρέφεται με σπασμένους ή ήδη προσβεβλημένους σπόρους από  άλλα έντομα. Συνήθως ακολουθεί προσβολή από Sitophilus Sp. Τέλειο έντομο αντίθετα είναι εντομοβόρο και τρέφεται με άλλα έντομα που υπάρχουν στην αποθήκη! Το στάδιο του τέλειου διαρκεί 1-2 χρόνια. Από τα παραπάνω είναι προφανές πως έχουμε  μία ( 1 ) γενιά ανά έτος.
            Το Tenebroides mauritanicus  είναι ένα έντομο το οποίο μπορεί να φθάσει τα 11χιλ. μήκος. Το χρώμα του σώματός του είναι από καστανόμαυρο έως σκούρο μαύρο ( συνήθως σκούρο μαύρο ). Χαρακτηριστικές είναι η παράλληλες κάθετες ραβδώσεις που φέρει στη κοιλία του. Ένα ακόμα μορφολογικό του χαρακτηριστικό είναι πως αν το κοιτάξεις από επάνω φαίνονται οι χειλικές του πρωσαρτίδες. Η προνύμφη του είναι μεγαλύτερη από το ακμαίο και μπορεί να φθάσει τα 20 χιλ. μήκος.
            Χαρακτηριστικό του εντόμου αυτού είναι η μεγάλη του ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η αντιμετώπισή του δεν παρουσιάζει κάτι διαφορετικό από τα άλλα είδη εντόμων αποθηκευμένων προϊόντων.



Τάσος Σαββίδης, 19/04/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου